Viskon Kumaş

Viskon kumaş ev tekstili ve moda dünyasında ürün üretilirken kullanılan kumaş çeşitlerinden biridir. Selüloz özelliği ile pamuklu kumaşlara benzer yapıda olan viskon kumaş hem sağlığa zarar vermez hem de çevre dostu bir üründür.

Viskon kumaş kullanılarak dikilen elbiseler, tişörtler kadınların ve erkeklerin zevkine hitap eder. Hava geçirgenlik özelliği sayesinde vücudun nefes almasını sağlayan viskon kumaş yaz ayları için oldukça uygun kumaş türlerinden biridir. Nemi emme gücüne sahip olduğu için vücutta terleme yapmaz ve vücutta oluşabilecek terleme kokusunu engeller. Aynı zamanda viskon kumaştan dikilen elbiseler kapalı bayanlar için de idealdir, tesettür giyiminde birçok kişinin ilk tercihi viskon kumaş olur.

Viskon kumaşın diğer isimleri ise “viskoz” ya da “rayon” kumaş olarak da bilinmektedir. Birçok farklı özelliği sahip viskon kumaş bu özellikleri ile tekstil ve moda dünyasına büyük faydalar sağlamaktadır.

Viskon Kumaş Nedir?

Kayın ağacından üretilen bir tekstil hammaddesi olan viskon oldukça özel bir malzemedir. Hammaddesinde yer alan özel iplik ile üretilen viskon kumaş oldukça doğaldır. Hiçbir kimyasal madde içermeden üretilen bu kumaş türü şık ve çok rahat bir yapıya sahiptir. Kumaşın elyafı düzgün bir şekilde eğirme özelliği sayesinde üretiminde yumuşak yapıda tuşe elde edilir. İçeriğindeki maddelerin özellikle selülozun kendine has özellikleri bulunduğu için bu kumaş türü şekil alırken özelliklerini asla kaybetmez.

Nem çekme oranı pamuğa göre daha yüksektir. Normal koşullarda %11 ila %14 oranları arasında rutubet ve nem çeken viskon kumaş, çabuk şişebildiği için %80’e kadar suyu hapsedebilir. Bu suyu hapsetme, nemi çekme özelliği sayesinde kumaşın üstüne boyama, baskı yapılabilir ya da yazı yazılabilir. Ayrıca özel yapısı sayesinde üstüne yazılanların renginin daha net, canlı ve parlak görünmesini sağlar. Kumaşın esneme oranı pamuk kumaşa göre iki kat daha fazladır ve %15 ila %30 arasında esneyebilir.

Oldukça rahattır ve göze hoş gelen bir yapıya sahiptir. Viskon kumaşlarla dikilen kıyafetlerin giyimi kullanıcıya rahatsızlık vermez, kaygandır ve her çeşit cilt yapısı ile uyumludur. Viskon kumaşın diğer türü olan viskon elyafı yün, pamuk ve keten gibi birçok elyaf türü ile karıştırılarak kullanılabilir. Bu sayede daha iyi ve kaliteli ürün elde edilir.

Viskon Kumaş Özellikleri

Viskon kumaşın sıklıkla tercih edilmesinin birçok farklı nedeni vardır. Bu kumaşı diğer kumaş türlerinden ayıran başlıca özellikleri şunlardır:

  • Viskon nemi iyi emer. Bu sayede nemi vücuttan atar ve terleme yapmaz.
  • Emici özelliği sayesinde boya, baskı gibi konularda oldukça kaliteli sonuçlar elde edilmesini sağlar. Renklerin daha belirgin ve canlı görünmesini sağlar.
  • Rahat ve zarif bir kumaş türüdür. Kıyafetlere kaliteli bir görünüm katarken aynı zamanda kullanım açısından da kalite sağlar.
  • Hava alan yapısı kullanıcıya konfor sağlar. Son derece yumuşak bir yapıya sahiptir.
  • Ten iyi uyumlu bir yapıda olduğu için ciltte tahriş, yara yapmaz. Kaygan bir yapıya sahiptir.
  • Krep kumaş ile birlikte kullanılarak ürünlere parlaklık verir.
  • Her kumaş türüyle uyumludur. İstenilen her şekilde kombin yapılabilir.
  • İç göstermez bu sayede tesettür giyimde sıklıkla kullanılan bir kumaş türüdür.

Bu özellikler sayesinde viskon kumaş sadece tişört, gömlek elbise gibi giyim kategorisinde değil aynı zamanda ev tekstili ve dekorasyon ürünlerinde de kullanılabilir.

Viskon Kumaş Çeker Mi?

Pamuğa çok benzer yapıda olan viskon kumaşın çekme payı vardır. Örneğin ortalama 1 metre uzunluğundaki bir kumaş yıkandıktan sonra 1-2 santimetre kadar çekme yapabilir. Bu yüzden viskon kumaşlı bir ürün yıkanırken yüksek sıcaklık derecelerinde yıkanmamalıdır. Ütü yapıldıktan sonra ise viskon kumaş birkaç santimetre esneme yapabilir. Özellikle pantolon ya da etek gibi kıyafetlerde çekme sorunu yaşanmaması için yıkandıktan ve kuruduktan hemen sonra kıyafet ütülenmelidir. Viskon kumaşın çekme yapmaması için ılık bir suyla elde yıkanması ya da kuru temizlemeye verilmesi önerilir. Aynı zamanda bu kumaş çabuk kırışabilen bir yapıdadır. Kumaşın kırışmaması için yıkandıktan sonra düşük derecede ısıda ütülenmesi gerekmektedir.

Viskon Kumaş Fiyatları

Viskon kumaş fiyatları ürünün boyutuna, yapısına göre değişiklik göstermektedir. Elbette bu kriterler göz önünde bulundurularak ortalama bir fiyat çıkartılabilir. Ancak en sağlıklı sonuçları elde etmek için satıcı ile direkt iletişime geçmek daha sağlıklı sonuç verecektir.

Viskon Kumaş Ürünlerimiz

Diğer Yazılarımız

Oduncu Gömleği Kumaş Kullanım Alanları

Oduncu Gömleği Kumaş Oduncu gömleği genellikle kalın, dayanıklı ve sıcak tutan bir kumaştan yapılır. Bu [...]

Kürk Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanı

Kürk Kumaş Nedir Kürk kumaş, doğal veya sentetik kürk liflerinden yapılan bir tür tekstil malzemesidir. [...]

Kanvas Kumaş Nedir? Özellikleri Kullanım Alanları

Kanvas Kumaş Nedir? Kanvas kumaş, genellikle pamuk, keten, yün veya benzeri doğal liflerden yapılan sıkı [...]

Ham Keten Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanımı

Ham Keten Kumaş Nedir ? Ham keten kumaş, keten liflerinin doğrudan dokuma işlemine tabi tutulmamış [...]

Kışlık Kumaş Modelleri ve Fiyatları

Kışlık Kumaş Modelleri Kışlık kumaş modelleri, soğuk hava koşullarına uygun, kalın ve sıcak tutan kumaşlar [...]

Viskon Kumaş Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları

Viskon Kumaş Nedir? Viskon kumaş, sentetik bir elyaf olan viskonun (veya rayonun) işlenmesiyle üretilen bir [...]